NIJMEGEN - Op wereldkankerdag, donderdag 4 februari, heeft het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen een nieuwe thuismonitoring app voor longkankerpatiënten gelanceerd. Met deze app worden patiënten op afstand gemonitord en hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis. CWZ heeft CWZ Thuis app voor longkankerpatiënten ontwikkeld samen met digitale partner Luscii.

Ieder jaar krijgt CWZ te maken met ruim 250 nieuwe longkankerpatiënten. Ongeveer 80 hiervan bevinden zich in stadium I of II met tumoren in de longen, die worden bestraald of geopereerd. Na de behandeling blijven deze patiënten onder controle. In de basis gebeurt dit met een standaard CT-scan. Als alles in orde is, zijn ze daarna langere tijd uit beeld tot de volgende jaarlijkse oproep. Met de CWZ Thuis app worden deze patiënten tussentijds op afstand in de gaten houden en kan de zorgverlener op het juiste moment waar nodig direct ingrijpen.

Meedoen

Alle patiënten met longkanker in stadium I of II ontvangen automatisch een uitnodigingsmail om zich aan te melden voor de app. Ook patiënten die tot 2 jaar terug bij CWZ behandeld zijn voor longkanker in stadium I en II worden benaderd, zodat ook deze groep 5 jaar gevolgd wordt. Patiënten kunnen zich zelf aanmelden voor de CWZ Thuis app via de instructie in de mail die ze ontvangen. Vervolgens vullen ze regelmatig vragen en metingen in via de app die worden doorgestuurd aan het medisch callcenter. De medewerkers van het medisch callcenter zijn getraind om de resultaten te monitoren, afwijkingen te signaleren en contact op te nemen met de zorgverleners en de patiënten.

Longarts Laura Vermeer: “Voor ons als zorgverleners is het heel fijn om deze groep longkankerpatiënten met de app tussentijds goed te kunnen controleren. Bij klachten of zorgen over bijvoorbeeld aanhoudende hoest of pijn kunnen we nu direct contact opnemen en snel handelen indien nodig. Voor de patiënt is het heel prettig om met de app zelf te monitoren hoe het gaat, voorlichtingsfilmpjes te bekijken en in controle te zijn.”

Lees het hele bericht op de website van De Brug Nijmegen->>

Bron: De Brug Nijmegen

Laura Vermeer 2 Longarts Laura Vermeer (Foto: Richard Martens)


Deel via

Lees verder...

  1. 4 februari 2021 10.000 longkanker doden per jaar, neem een bevolkingsonderzoek op in het Regeerakkoord!
    Lees verder
  2. 4 februari 2021 4 februari | Wereldkankerdag 2021: kanker in coronatijd met digitale activiteiten
    Lees verder
  3. 1 februari 2021 Artikel AD | “Gezondheidsklachten? Bespreek ze altijd met je huisarts, ook in coronatijd”
    Lees verder