Niels Harthoorn is 21 en heeft longkanker. Tijdens de longkankermaand vertelt hij zijn eigen verhaal. Om aandacht te vragen voor longkanker en om longkanker een ander gezicht te geven: jong en nooit gerookt en toch longkanker. We gaan met hem in gesprek over zijn missie.

Longkankermaand

Het is november. In deze maand vragen we over de hele wereld aandacht voor longkanker. November is namelijk de longkankermaand of Lung Cancer Awareness Month. Die aandacht is hard nodig, want nog steeds krijgen heel veel mensen longkanker. In Nederland is longkanker zelfs de vorm van kanker waar de meeste mensen aan doodgaan. Deze hoge aantallen zorgen ervoor dat iedereen wel iemand kent die longkanker heeft of er aan overleden is. Wat minder mensen weten is dat iedereen met longen, longkanker kan krijgen. Iedereen. Dus ook als je niet gerookt hebt.

Niels Harthoorn heeft longkanker met een ALK-mutatie

“Ik ben Niels Harthoorn, 21 jaar oud en sinds juli 2019 heb ik de diagnose longkanker gekregen. Ik kreeg de diagnose twee weken nadat ik mijn vwo-diploma had opgehaald en wilde gaan studeren. Dat was een hele schok: ik heb nooit gerookt en ook ben ik maar 21 jaar oud. Toch heb ik longkanker.”

“Ik heb een gen-mutatie, deze wordt ALK-mutatie genoemd. Er zijn verschillende soorten gen-mutaties. Zo’n mutatie is niet gelinkt aan erfelijkheid maar is zomaar uit het niets ontstaan, dus eigenlijk heb ik heel erg veel pech. Deze mutatie kan goed behandeld worden met doelgerichte therapie, alleen kan het nog niet worden genezen. Nu zijn er vele onderzoeken bezig en zijn de artsen en wetenschappers al heel ver met verschillende onderzoeken om deze ziekte te bestrijden. Zo is de doelgerichte therapie nog maar een paar jaar mogelijk en de wetenschap staat niet stil dus de behandelingen worden steeds beter.”

Waarom vraag je aandacht voor longkanker?

“Door velen wordt longkanker in verband gebracht met roken en een oudere leeftijd. Ik pas niet in dat plaatje maar heb wel deze rotziekte. Daarom wil ik graag aandacht vragen voor de bekendheid van deze ziekte, want iedereen met longen kan longkanker krijgen.”

“Ik wil – net zoals alle andere mensen met (long)kanker – dat de onderzoeken naar kanker steeds betere resultaten geven. Zodat in de toekomst mensen misschien van longkanker kunnen genezen. En dat kanker steeds meer wordt bestreden. Ik wil iedereen bewust maken wat voor impact kanker heeft op mensenlevens.”

Oproep op Facebook bereikt veel mensen

Op 2 november plaatst Niels een oproep op Facebook waarin hij aandacht vraagt voor longkanker en extra bekendheid wil voor deze ziekte en de impact ervan. Hij vraagt iedereen om zijn bericht te delen. Dat doet men massaal, de oproep wordt een succes! Het bericht is inmiddels al meer dan 700 keer gedeeld. Ook wordt het door Omroep Zeeland opgepikt. Woensdag 20 november was Niels Harthoorn met zijn verhaal op TV bij Omroep Zeeland. Wil je zijn verhaal bekijken, klik dan hier.

Wil je ook meer aandacht besteden aan longkanker? Deel dan dit bericht en geef longkanker een ander gezicht!Deel via

Lees verder...

  1. 17 november 2019 3D-eiwit model van nieuwe genetische veranderingen in een tumor draagt bij aan een betere voorspelling van de effectiviteit van longkanker behandeling
    Lees verder
  2. 16 november 2019 (Moleculair) diagnostisch onderzoek bij de Pathologie kan nieuwe behandelmogelijkheden bieden voor longkankerpatiënten
    Lees verder
  3. 15 november 2019 Pathologisch onderzoek essentieel voor kankerdiagnose
    Lees verder