Op 14, 15 en 16 maart 2022 vonden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In 345 gemeenten kon gestemd worden. Ben jij gekozen en ga jij als raadslid aan de slag in jouw gemeente? Zet jij je de komende vier jaar in voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker? Jouw partij en jouw gemeente kunnen landelijk het verschil gaan maken. Help ons daarom mee! Hoe? Dien als raadslid namens jouw partij een motie in om aan te dringen op een bevolkingsonderzoek naar longkanker.

De gemeenteraad en het college van Tynaarlo hebben zich in februari 2022 hier al hard voor gemaakt. Ze hebben zich geschaard achter de oproep van raadslid John Franke om aan te dringen op een bevolkingsonderzoek naar longkanker. De oproep wordt gedeeld met andere gemeenten in het land.

Waarom is een bevolkingsonderzoek naar longkanker nodig?

In 50% van de gevallen wordt longkanker pas ontdekt in stadium 4. Helaas is er dan geen genezing meer mogelijk. Wij gunnen iedereen om al in stadium 1 te weten dat je longkanker hebt, zodat er nog wel een goede kans op genezing is. Daarom moet er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komen. Dat is de manier om longkanker eerder te ontdekken.

Zoals je in het plaatje hieronder kunt lezen is longkanker de vorm van kanker waaraan elk jaar de meeste mensen in Nederland aan overlijden. Dit raakt de patiënt, maar ook familieleden en vrienden van de patiënt.

Aan darm-, borst- en baarmoederhalskanker samen overlijden minder mensen dan aan longkanker alleen. Toch is er voor deze vormen van kanker wel een bevolkingsonderzoek. Voor longkanker nog niet.

Cijfers factsheet bevolkingsonderzoek

Zonder bevolkingsonderzoek wordt longkanker in meer dan de helft van de keren gevonden in een stadium waarbij genezing niet meer mogelijk is. Als je jaarlijks een CT-scan doet bij mensen die een hoog risico hebben om longkanker te krijgen, dan wordt binnen deze groep mensen longkanker in meer dan de helft van de keren in een vroeg stadium ontdekt. In dit stadium kan iemand nog wel genezen van longkanker. Dit heeft de NELSON-studie aangetoond. Lees meer over de NELSON-studie.

Ook zijn verschillende onderzoekers bezig met een onderzoek om erachter te komen hoe we nog beter kunnen weten welke mensen meer risico hebben op longkanker dan anderen. Dan is er misschien geen CT-scan meer nodig, maar kan longkanker via andere onderzoeken worden opgespoord. Maar onderzoek duurt heel erg lang. Als we daarop blijven wachten, overlijden intussen meer mensen aan longkanker dan nodig.

Gelukkig staan we niet alleen. Ook in andere Europese landen wordt gewerkt aan een bevolkingsonderzoek naar longkanker. We delen resultaten en kennis met elkaar.

Dien ook een motie in over een bevolkingsonderzoek naar longkanker

Als raadslid kun jij namens jouw partij een motie indienen om aan te dringen op een bevolkingsonderzoek naar longkanker. De gemeenteraad gaat daarover stemmen. Als de motie wordt aangenomen kan het college daarmee aan de slag. Inspiratie nodig? Je kunt onderstaande documenten als voorbeeld gebruiken.

Cartoon Longkanker Nederland pleit voor landelijk bevolkingsonderzoek DEF Tekengebied 1

Deel via

Lees verder...

  1. 2 juni 2022 Loop jij de Vierdaagse voor Longkanker Nederland? Geef je op!
    Lees verder
  2. 1 juni 2022 Donderdag 16 juni bijeenkomst voor mensen met longkanker met een mutatie
    Lees verder
  3. 24 mei 2022 Help mee en vul onze vragenlijst in over hoeveel tijd er is voor een afspraak in het ziekenhuis
    Lees verder