Wat is een Pancoast tumor?

Een Pancoast tumor is een tumor in de top van de long. Deze kan door de ligging in de longtop en de relatie met omgevende structuren (zenuwen, ribben, wervel) specifieke klachten kan geven. Het is een vorm van niet-kleincellige longkanker. De officiële naam voor een Pancoast tumor is Sulcus Superior tumor. Deze tumor kan voor pijn zorgen bij ingroei in de zenuwen en/of borstwand.

Wat zijn symptomen?

Deze tumor wordt vaak pas in een later stadium ontdekt, omdat de klachten pas later te merken zijn. De eerste symptomen zijn vaak pijn in de schouder en/of zwakte van de handspieren, moeite met het spreiden van de vingers of gevoelsstoornissen in arm en/of hand. Ook afvallen zonder dat daar een logische verklaring voor is, kan een van de symptomen zijn. Een deel van de mensen met een Pancoast tumor heeft het Horner syndroom. Het Horner syndroom is een aandoening waarbij het ooglid van een oog wat naar beneden hangt, de pupil van dat oog heel klein is en de huid rondom het oog droog is. Een andere naam voor het Horner syndroom is het Claude Bernard syndroom. Een Pancoast tumor komt vooral voor bij mensen die lang en veel gerookt hebben.

De behandeling

Voordat een operatie gedaan wordt, wordt meestal eerst een behandeling met chemotherapie en radiotherapie (bestraling) gegeven.

Bij elke operatie kunnen bijwerkingen ontstaan. Bij een Pancoast operatie kan heesheid ontstaan door zenuwbeschadiging en ook het Horner syndroom kan een bijwerking zijn van de operatie. Ook schouderpijn door de houding waarin u tijdens de operatie ligt, komt vaak voor. En kunt last hebben van krachtsverlies of tintelingen in de arm en/of hand. Deze klachten kunnen blijvend zijn.

Een Pancoast tumor komt niet vaak voor. Ongeveer 3 van de 100 longtumoren is een Pancoast tumor. Omdat het niet veel voorkomt, is er niet in elk ziekenhuis voldoende ervaring met het opereren van deze tumor. In het Amsterdam UMC, het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en Radboudumc zijn multidisciplinaire teams werkzaam met ervaring met de behandeling hiervan. Heeft u een Pancoast tumor? Vraag dan hoeveel ervaring er in uw ziekenhuis is met het opereren hiervan. Is er weinig ervaring? Vraag dan om een verwijzing naar een ziekenhuis waar meer ervaring hiermee is.

Podcast over de behandeling van pijn bij een Pancoast tumor

Luister hier de podcast over een behandeling tegen pijn bij een Pancoast tumor. In de podcast vertellen Gerrit Meijer patiënt en dokter Klarenbeek uit het UMCG over deze behandeling tegen pijn: de chordotomie.
Deel via

Lees verder...

  1. 9 januari 2024 Podcast Over leven met uitgezaaide longkanker
    Lees verder
  2. 4 januari 2024 Youtube kanaal Longkanker Nederland
    Lees verder
  3. 30 december 2023 Rapport Lung Cancer Europe over de financiële impact van longkanker
    Lees verder