De praatkaarten van Longkanker Nederland, andere kankerpatiëntenorganisaties, NFK en Pharos hebben de ABC Trofee 2021 gewonnen. Op 25 juni namen Leonore Biegstraaten (NFK) en Hannie van Essen (Neurofibromatose Vereniging Nederland) de prijs in ontvangst.

De ABC Trofee is een initiatief van de Stichting ABC en wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor eenvoudige en duidelijke taal. Dit jaar is de trofee uitgereikt op de ABC-dag, een feestelijke bijeenkomst rond het 25-jarig bestaan van ABC. In totaal waren er drie genomineerden. Naast NFK waren GGD Gelderland Zuid en Omrin Estafette Kringloopwinkel kanshebbers voor de trofee.

De kankerpatiëntenorganisaties, NFK en Pharos zijn heel trots op de prijs. Leonore Biegstraaten: ‘Als je hoort dat je kanker hebt, is het krijgen van duidelijke uitleg ongelooflijk belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat de praatkaarten gewonnen hebben’. De trofee is een publieksprijs, de taalambassadeurs van Stichting ABC stemmen namelijk zelf. ‘Het betekent veel voor ons dat zij onze praatkaarten waarderen’.

Begrijpelijke informatie over kanker

De praatkaarten zijn gemaakt voor mensen die horen dat ze kanker hebben of een grotere kans hebben om het te krijgen. Bij zulk soort nieuws is een duidelijke uitleg heel belangrijk. Soms is die uitleg moeilijk en ingewikkeld. De arts of verpleegkundige kan de praatkaarten gebruiken om te zorgen dat de patiënt de informatie begrijpt. De kaarten bevatten duidelijke plaatjes en teksten over verschillende soorten kanker.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Eén op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid bestaat de kans dat mensen de zorgverlener niet of minder goed begrijpen. Alle mensen kunnen beperkt gezondheidsvaardig zijn op het moment dat zij een ingrijpende mededeling krijgen van een zorgverlener. Het krijgen van duidelijke en begrijpelijke uitleg is voor iedereen belangrijk bij zoiets ingrijpends als kanker. De praatkaarten kunnen dan ook bij iedere patiënt gebruikt worden.

Vanwege coronamaatregelen is de uitreiking van de ABC Trofee verzet van november 2021 naar juni 2022.

Praatkaarten ABC trofee

Lees meer over de praatkaartenDeel via

Lees verder...

  1. 22 juni 2022 Presentaties bijeenkomst longkanker met een bijzondere mutatie beschikbaar
    Lees verder
  2. 16 juni 2022 Symposium waardegedreven zorg bij longkanker - voor verpleegkundig specialisten en oncologie verpleegkundigen
    Lees verder
  3. 15 juni 2022 Vaderdag cadeau kopen? Koop het online via SponsorKliks en steun gratis Longkanker Nederland
    Lees verder