Vroeger bepaalde de arts wat de beste behandeling was. Nu weten we dat het beter is als de behandeling ook past bij je eigen leven. Door hierover in gesprek te gaan met je arts, kun je samen een weloverwogen beslissing maken. Toch is dit niet altijd makkelijk. Daarom is er een landelijke campagne over Samen Beslissen. Longkanker Nederland steunt dit initiatief van harte.

Patiënt en zorgverlener hebben elkaar nodig om tot goede zorg te komen. Door samen te beslissen zijn mensen tevredener over de zorg die zij krijgen en trouwer aan de afspraken die zij met hun zorgverlener maken. Toch gaat het niet vanzelf. Met de campagne Samen Beslissen geven we patiënten en zorgverleners tips en hulpmiddelen om beter en vaker samen te beslissen. De campagne is te zien op radio en TV, in printadvertenties, online, op social media en in buitenreclame. Ook is de campagne te zien in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en behandelcentra.

Hoe verloopt Samen Beslissen?

Samen Beslissen verloopt in vier stappen, vaak verdeeld over een paar gesprekken. Dit proces zal steeds weer van toepassing zijn als er in jouw traject keuzes gemaakt moeten worden, groot of klein. Wat zijn de medische mogelijkheden? Welke impact hebben de behandelingen mogelijk op je dagelijks leven? Wat zijn de gevolgen als je geen behandeling ondergaat? En wat is voor jou belangrijk in je leven? Pas als dat duidelijk is, kun je samen met je arts een weloverwogen beslissing nemen.

Tips en hulpmiddelen om Samen te Beslissen

Hoe kun je Samen Beslissen? In onderstaande video vertellen longkankerpatiënt Etienne en Lidia, directeur van Longkanker Nederland over de informatie en begeleiding voor patiënten die een beslissing moeten maken over hun behandelplan. Etienne gaat in op zijn eigen ervaringen met longkanker in stadium 4. Ook worden er verschillende nuttige tips gegeven voor patiënten en hun naasten.

Praatkaarten en vragenboekje met belangrijke vragen

Met Pharos en NFK hebben we 8 praatkaarten gemaakt met eenvoudige informatie over longkanker. Deze praatkaarten zijn een ondersteuning voor zorgverleners bij het informeren van patiënten op een begrijpelijke manier. De afbeeldingen op de kaart zijn een aanvulling op de tekst. Daardoor zorgen ze dat de boodschap nog duidelijker is. Doordat de patiënt de informatie beter begrijpt, ondersteunen praatkaarten ook het Samen Beslissen.

Ook hebben we een vragenboekje gemaakt met belangrijke vragen over longkanker. Dit boekje kun je meenemen naar de gesprekken met de arts of oncologieverpleegkundige. Je stelt steeds de vragen die voor jou en je familie op dat moment belangrijk zijn. Van een aantal belangrijke vragen hebben we alvast antwoord gegeven.

Project Best Onco Care

Longkanker Nederland doet meer op het gebied van Samen Beslissen. Lees meer over het project Best Onco Care.Deel via

Lees verder...

  1. 19 april 2022 Voorjaarsbijeenkomsten LiLo (Live Longer België) voor mensen met longkanker en longvlieskanker
    Lees verder
  2. 12 april 2022 In memoriam Frank Slaats
    Lees verder
  3. 11 april 2022 Op 81 locaties in Nederland zijn er Centra voor leven met en na kanker
    Lees verder