Onderzoekers van Amsterdam UMC starten binnenkort met de PAULIEN-studie. In deze studie, vernoemd naar de aan longkanker overleden schaatster Paulien van Deutekom, zullen twee mogelijkheden voor de behandeling van longkankerpatiënten met elkaar worden vergeleken. Afgelopen donderdag hebben 8 schaatsvriendinnen de cheque overhandigd aan Cancer Center Amsterdam.

Op 2 januari 2019 overleed schaatster Paulien aan de gevolgen van longkanker. Ter nagedachtenis aan haar besloten 8 schaatsvriendinnen de Paulien van Deutekom Foundation op te richten.

Betere kansen bij longkanker
Het doel van deze studie is te achterhalen welke behandeling het beste werkt bij longkankerpatiënten die een grote hoeveelheid kankercellen in hun lichaam hebben. Bij deze patiënten kan worden gekozen voor alleen immuuntherapie of voor een combinatie van immuuntherapie en chemotherapie. Beide behandelingen worden in de praktijk gebruikt en vergoed door de zorgverzekeraar, maar vooralsnog is nog niet uitgezocht welke behandeling het beste werkt voor deze patiënten. Het voordeel van alleen immuuntherapie kan zijn dat patiënten minder bijwerkingen ondervinden, met daarbij de mogelijkheid om bij tegenvallende resultaten ook nog naar chemotherapie over te kunnen stappen. Het voordeel van de combinatietherapie kan zijn dat de kanker extra goed wordt aangepakt. Met de financiering vanuit de Paulien van Deutekom Foundation kan dit worden uitgezocht.


Longkanker is één van de meest voorkomende en meest dodelijke vormen van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 13.000 mensen de diagnose longkanker. De ziekte wordt vaak pas laat ontdekt en is daardoor moeilijk te genezen. De vraag voor de beste behandeling is daardoor des te dringender.

Team Nuyt in actie
Paulien van Deutekom Foundation is een stichting die is opgericht door de leden van Team Nuyt. Met Ireen Wüst haar overwinning op de 1500m van de WK Afstanden heeft Team Nuyt aandacht gekregen voor ‘Team Nuyt in Actie’. Deze actie is opgestart om onderzoek naar longkanker te ondersteunen, ter nagedachtenis van hartsvriendin en lid van Team Nuyt Paulien. Met deze enorme bijdrage van €50.000 voor het Cancer Center Amsterdam kan de PAULIEN-studie op korte termijn van start gaan.

[box] Ook het Zaans medisch centrum, het Dijklander ziekenhuis en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland werken mee aan het onderzoek. Wij vinden het fantastisch dat de Paulien van Deutekom foundation hier geld voor ophaalt.[/box]


Bron en afbeelding: https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/stichting-paulien-van-deutekom-foundation-steunt-longkankeronderzoek-.htm

Bekijk de presentatie van de PAULIEN studie >>
Deel via

Lees verder...

  1. 21 juni 2019 Informatiemiddag immuuntherapie in Breda goed bezocht
    Lees verder
  2. 19 juni 2019 Gebruik jij de app Untire? Geef je op voor de focusgroep
    Lees verder
  3. 18 juni 2019 100 vragen én antwoorden over longkanker, een interview met Lidia Barberio
    Lees verder