Op 27 maart organiseerden longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, in samenwerking met de VvAA en KNMT, een bijeenkomst over tabaksschade. Er waren maar liefst negentien verschillende soorten medisch specialisten. Zij vertelden over de gevolgen van roken binnen hun specialisme.

Longkanker Nederland was ook aanwezig bij deze bijeenkomst. Van longkanker is bekend dat in Nederland 85% wordt veroorzaakt door roken. Vincent Bloothoofd, patiënt met longkanker, vertelde wat de impact van roken op hem is. Hij heeft maar liefst 24 chemokuren ondergaan, radiotherapie gehad en een 2 dagen durende operatie moeten ondergaan omdat ook zijn wervels aangetast waren. Elke dag wordt Vincent geconfronteerd met de beperkingen die hij heeft doordat hij roker was.


Schrikbarende feiten
Dat roken voor nog heel veel meer leed zorgt, werd pijnlijk duidelijk uit de verhalen van artsen. Een aantal van de schrikbarende feiten:


Verslavingsarts Robert van de Graaf vertelde dat 825.000 kinderen opgroeien in een rokend gezin. Neuroloog Rien Vermeulen legde uit dat roken bloedvaten gevoeliger maakt, dat hersenen er sneller door verouderen en dat de hersenschors van roken in volume afneemt. De kinderarts gaf aan dat er per jaar 60 baby’s overlijden als gevolg van roken. Daarnaast hebben vrouwen 30% meer kans op een miskraam.


Heb je ooit gehoord van derdehands rook? Dit is rook die niet verdwijnt, maar is terug te vinden in meubels, kleding en op de huid en in urine van kinderen. Een dermatoloog vertelde dat je sneller kaal en grijs wordt door roken. En je hebt 6x meer kans op een herseninfarct. Zo’n 75% van de vaatchirurgen zou zonder werk zitten als mensen niet meer roken.


De kans op blaaskanker is 3½ keer hoger. En afhankelijk van hoeveel je rookt, heb je 21-57% meer kans op diabetes. Cardioloog Angela Maas noemde roken de meest destructieve risicofactor in haar vakgebied.


Diana Monissen, voormalig Directeur Generaal van het ministerie van Volksgezondheid en momenteel bestuurder van het Prinses Maxima centrum voor kinderoncologie, voegde toe dat de economische gevolgen voor de maatschappij ook enorm zijn. Zo groot dat de accijns die op sigaretten zit deze gevolgen niet compenseert. Kortom, verhoog de prijs van een pakje sigaretten.


Lichtpuntje

Een lichtpuntje was dat de aanwezigen niet alleen de verschrikkelijke feiten met elkaar deelden, maar dat iedereen ook wil bijdragen om roken uit de maatschappij te krijgen. Zo gaan de artsen er meer aandacht aan besteden door aan een patiënt te vragen of hij rookt en hem daarna te verwijzen naar goede hulp om te stoppen met roken.


Niet alleen dokters waren aanwezig, maar ook het Ministerie van Volksgezondheid, de Inspectie en ook Alliantie Nederland Rookvrij.
Deel via

Lees verder...

  1. 28 maart 2019 Uit het NRC: Platform hoestie.nu helpt patiënt én omgeving
    Lees verder
  2. 27 maart 2019 Uit de Volkskrant: Interview met Hans en Muriël Spekman
    Lees verder
  3. 26 maart 2019 Berichtgeving 'Wanda de Kanter en Pauline Dekker uit Alliantie Nederland Rookvrij gezet'
    Lees verder