2 BB 2 BD 3369353 3287384179 4

We kijken dankbaar terug op een geweldige campagne tijdens november- longkankermaand. Wat een mooie verhalen en foto's hebben we kunnen delen met dank aan iedereen die meewerkte aan de interviews en de geneesmiddelenbedrijven die de campagne financieel ondersteunden. Conny was een van de mensen die de verhalen las en nu zelf haar verhaal graag wil delen.

Het leven van Conny Mulder gaat niet altijd over rozen. Of toch wel? Op haar 21ste kreeg ze de diagnose MS (multiple sclerose) en in 2022 werd longkanker stadium 4 bij haar geconstateerd. Nu, op haar 55ste, lijkt ze beide ziektes te hebben overwonnen.

“Op mijn 21ste is inderdaad MS bij mij geconstateerd. Dat was een hele schok, maar na een korte behandelkuur is die ziekte al jarenlang stabiel. Ik heb een dochter van 32 en had achteraf misschien wel meer kinderen willen krijgen. Daarin heeft mijn MS mij tegengehouden.”

“Ik heb natuurlijk wel klachten en soms komt mijn voet onhandig tussen de deur of heb ik maar een pantoffel aan, van dat soort gekke dingen. Maar ik kan gelukkig nog heel veel en ik vind dat ik geluk heb gehad.”

‘Volgens mij heb ik een engeltje op mijn schouder”

Conny is van nature heel positief ingesteld. Ondanks haar ziektes en dat er in haar familie het nodige is voorgevallen, zoals het overlijden van haar moeder en haar schoonzus aan kanker, is en blijft zij naar eigen zeggen een gelukkig mens. Ook na de diagnose longkanker in 2021.

“Ik kreeg op een gegeven moment een hele dikke, gezwollen arm. Het leek wel of mijn arm op elk moment kon ontploffen, zo dik was het. Op de eerste hulp in het ziekenhuis dachten ze in eerste instantie aan trombose. Uiteindelijk bleek het lymfeklierkanker te zijn.”

‘Ik had longkanker met uitzaaiingen in mijn lymfeklieren, terwijl ik mij nooit ziek heb gevoeld”

Toen ze Conny in het ziekenhuis verder gingen onderzoeken kwam er niet direct longkanker aan het licht. Sterker nog, op de scans was in haar longen niets te zien. Conny had ook geen klachten die aan longkanker doen denken, zoals hoesten of vermoeidheid. Ze was wel afgevallen.

“Er is na de scans een biopt genomen uit mijn lymfeklieren en toen zagen ze dat het longkanker was en dus in een vergevorderd stadium. De dokters zeiden dat ik ongeneeslijk ziek was. Ik schrok mij rot en dacht natuurlijk direct aan mijn schoonzus. Ik ga nu ook dood.”


“Het was nog even spannend of ik wel immuuntherapie kon krijgen”

Conny leeft gelukkig nog en er is inmiddels in haar lichaam niets meer van de longkanker te vinden. De combinatie van chemotherapie en immuuntherapie is bij haar heel goed aangeslagen.

“In de cellen van het biopt konden ze zien dat ik baat zou kunnen hebben bij immuuntherapie, maar het was nog even spannend of ik het wel kon krijgen. Want MS is natuurlijk een immuunziekte. Inmiddels heb ik 30 behandelingen gehad van de 36 en van de kanker is niets meer te zien. Zelfs al na 2 behandelingen niet. Zo snel zo’n goed resultaat had zelfs de dokter niet verwacht.”

Voor Conny is dit opnieuw bewijs dat zij een engeltje op haar schouder heeft. Want ze weet maar al te goed dat niet iedereen met longkanker stadium 4 zo goed reageert op een behandeling. Wat haar betreft is ze genezen en lacht het leven haar toe.

De verhalen met de witte sjaal van de dokters die ze pas heeft gelezen op de website sterken haar in die gedachte. ‘Gelukkig staan de ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van longkanker niet stil, ik heb er vertrouwen in.”

“Je kunt niet vechten tegen kanker, je hebt gewoon geluk of niet. Maar je kunt wel positief proberen te blijven’

“Je leest ook wel eens dat iemand vecht tegen zijn kanker, maar dat is natuurlijk onzin. Je moet gewoon het geluk hebben dat je behandeling aanslaat. Ik denk wel dat het helpt als je positief in het leven staat. Daarmee houd je jezelf en je familie op de been.”

Wil je ook jouw verhaal delen via onze website? Stuur een mailtje aan info@longkankernederland.nl

Deze campagne is financieel ondersteund door AstraZeneca, Bristol Meyers Squibb, Janssen, MSD en Roche.
Foto's door Rob ter Bekke, interview door Axel Heilijgers

Deel via

Lees verder...

  1. 30 november 2023 Het verhaal met de witte sjaal: Dion, haar vader overleed aan longkanker in zijn plaats strijdt zij voor een bevolkingsonderzoek
    Lees verder
  2. 29 november 2023 Iedereen met longen kan longkanker krijgen, herken de symptomen
    Lees verder
  3. 28 november 2023 Het verhaal met de witte sjaal: Danielle patholoog en Frank longarts
    Lees verder