Oproepen

Onderzoek kanker en seksualiteit

Verzoek van: de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Dit is een koepelorganisatie waarbinnen 20 kankerpatiëntenorganisaties actief zijn, die zich inzetten voor mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Waarover: De diagnose kanker heeft ingrijpende gevolgen. Ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit kan er iets veranderd zijn door de kanker. NFK ontvangt regelmatig signalen dat op dit gebied nog weinig antwoorden te vinden zijn. Daarom lanceert NFK voor de zomer een website waarop antwoorden te vinden zijn. Om dit te kunnen doen is NFK op zoek naar mensen die mee willen doen aan een onderzoek. Zij vragen je bijvoorbeeld wat je graag had willen weten over seks en kanker in jouw behandeltraject en daarna. Maar ook welke tips je hebt voor lotgenoten, partners en zorgverleners. NFK realiseert zich dat deze onderwerpen gevoelig en privé zijn. Toch is deelname belangrijk, want om dit onderwerp meer bespreekbaar te maken, kunnen zij niet zonder jouw ervaring.

Op zoek naar: mensen die longkanker hebben (gehad) en een vragenlijst willen invullen over kanker en seksualiteit.

Hoe: om mee te doen aan dit onderzoek kun je een vragenlijst invullen via deze link. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. .

Er wordt vertrouwelijk omgegaan met je gegevens en je anonimiteit is gewaarborgd!

Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft NFK op 21 juni 2017 de website kankerenseks.nl gelanceerd.

Onderzoek: invloed van melk op de opname van Erlotinib?

Wie: het gaat om een onderzoek van Erasmus MS Rotterdam

Waarover: Erlotinib (Tarceva) is een geneesmiddel dat wordt gebruikt in de behandeling van longkanker. Erlotinib wordt oraal ingenomen en vervolgens in de maag opgenomen voordat het in de bloedbaan terecht komt.
Erlotinib wordt het best opgenomen wanneer de inhoud van de maag ‘zuur’ is. Naast het feit dat Erlotinib goed oplost in een zure omgeving, lost het mogelijk ook goed op in vette dranken. Een voorbeeld van een vette drank is volle melk. Dit is dus mogelijk een andere manier om de Erlotinib opname te bevorderen.
In dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van volle melk op de opname van Erlotinib in het bloed bij patiënten die een maagzuurremmer gebruiken en bij patiënten die dit niet doen.

Op zoek naar: iemand die longkanker heeft en Erlotinib gebruikt en wil meewerken aan dit onderzoek.

Hoe: je zult gevraagd worden om een aantal dagen jouw Erlotinib in te nemen met water en jouw Erlotinib een aantal dagen in te nemen met volle koemelk. Voor dit onderzoek word je twee afzonderlijke dagen 24 uur opgenomen in een ziekenhuis in Rotterdam. Ook houd je gedurende de studieperiode een dagboek bij waarin de tijden van inname worden genoteerd en eventuele bijwerkingen. Van tevoren zal er in een gesprek met de onderzoekers bekeken worden of je aan dit onderzoek kan deelnemen.

Praktisch: je gemaakte reis- en parkeerkosten worden vergoed. Er is geen vergoeding voor deelname aan dit onderzoek.

Wil je meewerken aan dit onderzoek, stuur dan vóór vrijdag 24 maart een e-mail naar esther@longkankernederland.nl met daarin je naam en telefoonnummer. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op en kan je doorverwijzen naar de onderzoeker. Realiseer je dat de belasting voor deelname aan dit onderzoek groot is en dat er geen vergoeding is.

Deze oproep is verlopen. Reageren is niet meer mogelijk.

Interview over iemand die jong is en longkanker heeft

Wie: een human interest interview voor tijdschrift Grazia.

Waarover: Het artikel gaat over hoe een dergelijke ziekte je leven beïnvloedt als je nog zo jong bent en middenin het leven staat?

Op zoek naar: een jonge vrouw (ongeveer 20-35) die longkanker heeft of heeft gehad.

Hoe: een telefonisch of face-to-face interview van ongeveer een uur. (wat de voorkeur heeft van de interviewkandidaat).

Uiteraard kan de tekst voor publicatie worden gelezen en goedgekeurd. Grazia hecht er veel waarde aan dat de geïnterviewde zich goed voelt bij de uiteindelijke publicatie.

Wil je meewerken aan dit interview, stuur dan vóór dinsdag 7 maart een e-mail naar esther@longkankernederland.nl met daarin je naam en telefoonnummer. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om de oproep te bespreken.

Deze oproep is verlopen. Reageren is niet meer mogelijk.

Ervaringen bronchoscopie

Heb je een bronchoscopie ondergaan? Longkanker Nederland hoort graag jouw ervaring met dit onderzoek.

De bronchoscopie is een onderzoek waar bijna iedereen met longkanker ervaring mee heeft. Longkanker Nederland hoort regelmatig dat patiënten een bronchoscopie, waar alleen een lokale verdoving (keelspray) wordt gegeven, pijnlijk vinden. Zij ervaren veel ongemak.   Dit was de aanleiding voor Longkanker Nederland om een inventarisatie te doen onder longartsen. Doel van deze inventarisatie was inzicht krijgen in wat het standaard verdovingsbeleid is bij een bronchoscopie in verschillende ziekenhuizen.

Wie: We zijn op zoek naar iemand met longkanker, die een bronchoscopie heeft ondergaan.

Waarover:  We zijn onder andere benieuwd hoe jij de bronchoscopie hebt ervaren, hoe je bent voorbereid op het onderzoek en op welke manier je verdoofd was.

Hoe: Een telefonisch gesprek van ongeveer 15 tot 20 minuten met Frederieke Touw van Longkanker Nederland.

Mogen we jou benaderen voor een gesprek?  Stuur dan voor maandag 6 maart een e-mail naar frederieke@longkankernederland.nl met daarin je naam en telefoonnummer. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om deze oproep te bespreken.

Hartelijk dank voor alle reacties. We hebben inmiddels meerdere mensen gesproken over hun ervaringen met de bronchoscopie.

Interview over taboe rondom longkanker en roken

Wie: een interview voor VROUW.nl, het online platform van VROUW (bekend van Magazine bij Telegraaf)

Waarover: VROUW.nl is bezig met een serie verhalen over taboe’s met als doel dat taboes worden doorbroken. Bij elk verhaal staan drie vragen centraal en dat zijn: 1) Wat is het taboe? 2) Waar loop je tegenaan? 3) Hoe heb je het taboe doorbroken?
Deze serie gaat over het taboe rondom longkanker, omdat longkanker in veel gevallen wordt veroorzaakt door roken.

Hoe: een telefonisch interview van ongeveer 10 minuten

Op zoek naar: iemand met longkanker die gerookt heeft of rookt en die last heeft van het stigma rondom longkanker en roken.

Wees je ervan bewust dat je bij deelname aan dit interview op een openbare site staat en daarom voor langere tijd vindbaar bent.

Wil je meewerken aan dit interview, stuur dan vóór donderdag 26 januari een e-mail naar esther@longkankernederland.nl met daarin je naam en telefoonnummer. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op om deze oproep te bespreken.

Voor deze oproep hebben we voor 26 januari iemand gevonden. Het interview is inmiddels geweest.

Hier vind je het interview voor VROUW.nl over het taboe rondom longkanker en roken.

Onderzoeken en interviews

Longkanker Nederland wordt regelmatig benaderd met vragen over medewerking van mensen met longkanker aan onderzoeken of interviews. Dit kan (wetenschappelijk) onderzoek zijn of een interview voor een tijdschrift, krant, op de radio of televisie. Via deze Oproepen-pagina willen wij de juiste persoon aan een verzoek koppelen. Een oproep kan eerder worden ingetrokken als er een geschikte kandidaat is gevonden.

Oproep plaatsen

Wil je een oproep doen voor medewerking aan een onderzoek of interview, stuur dan een email naar esther@longkankernederland.nl. Omschrijf hierin duidelijk om wat voor een oproep het gaat, naar wie je op zoek bent en wat er van de gezochte persoon wordt gevraagd. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.