Vandaag – 1 augustus – is het Wereld Longkankerdag. Een dag waarop er over de hele wereld extra aandacht is voor longkanker. En een dag waarop wij stilstaan bij alle mensen die longkanker hebben of hebben gehad én hun familie en naasten. Longkanker heb je namelijk niet alleen. Vandaag vragen wij extra aandacht voor weefselonderzoek bij longkanker. Hiermee kan de specifieke vorm van longkanker worden bepaald. We snappen dat mensen meteen na de diagnose longkanker willen starten met een behandeling. Toch is het heel erg belangrijk om de uitslag van het weefselonderzoek af te wachten voordat er begonnen wordt met de behandeling. Wachten op de uitslag zorgt ervoor dat de patiënt, samen met de arts, de juiste behandeling kan kiezen voor de specifieke vorm van longkanker. Dit geeft de patiënt de beste kans op een langer leven met longkanker en een betere kwaliteit van leven tijdens die periode.

Longkanker bestaat in verschillende vormen. De behandeling is daarom niet bij iedere patiënt met longkanker hetzelfde. Voor het starten van de juiste behandeling is het belangrijk om te weten welke vorm van longkanker iemand heeft. Dit kan door weefselonderzoek. Hierbij onderzoekt de patholoog een stukje van het tumorweefsel in het laboratorium. Met verschillende onderzoekstechnieken wordt de specifieke vorm van longkanker bepaald. Twee van die technieken zijn moleculaire diagnostiek en PD-L1-testen.

Informatieboekje en animatievideo’s met uitleg

Het is belangrijk dat mensen met longkanker weten dat er meerdere onderzoeken zijn om erachter te komen welke vorm van longkanker iemand heeft. En om daarna te wachten op de uitslag van het weefselonderzoek voordat er gestart wordt met de behandeling. Wachten op de uitslag betekent namelijk dat de beste behandeling kan worden gekozen. Misschien kan iemand wel immuuntherapie of doelgerichte therapie krijgen. Meer informatie hierover staat in het boekje “Longkanker, welke vorm heb ik?”.

Ook hebben we een duidelijke animatievideo in begrijpelijke taal laten maken over het weefselonderzoek. Deze animatie is ook beschikbaar in het Engels en Turks. Berbers volgt binnenkort.

Is bij jou al weefselonderzoek gedaan? Vraag het je arts!

Het boekje "Longkanker, welke vorm heb ik?" is financieel mogelijk gemaakt door geneesmiddelenbedrijven Pfizer en MSD. De animatie is financieel mogelijk gemaakt door geneesmiddelenbedrijven AstraZeneca en Takeda.Deel via

Lees verder...

  1. 21 juli 2021 Persoonlijk verhaal van Aukje Bakker: “Na bijna vier jaar kan ik nu zeggen dat longkanker ook een deel van mij is geworden.”
    Lees verder
  2. 14 juli 2021 Longkanker in Nederland: van preventie tot palliatieve zorg
    Lees verder
  3. 12 juli 2021 MantelzorgBalans: een digitale tool voor mantelzorgers
    Lees verder