Jaarlijks krijgen bijna 14.000 mensen te horen dat ze longkanker hebben. Vaak is de ziekte dan al in een gevorderd stadium, omdat er dan pas klachten ontstaan. Daarmee is longkanker ook de vorm van kanker waar de meeste mensen in Nederland aan overlijden: 10.000 per jaar. In november longkankermaand wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor deze ziekte.

Dat gebeurt ook in de gemeente Utrecht, waar Eelco Eerenberg (wethouder Volksgezondheid) vandaag een witte sjaal ontving uit handen van Lidia Barberio, directeur van patiëntenvereniging Longkanker Nederland.
Deze sjaal verbeeldt het witte awarenesslintje dat traditioneel het symbool is voor aandacht voor longkanker. In een campagne worden mensen opgeroepen om deze maand een witte sjaal te dragen. Barberio: “We vragen iedereen op om in november met een witte sjaal te laten zien dat zij bijdragen aan meer bewustwording rondom deze ziekte. En natuurlijk om solidariteit te tonen met patiënten.”

Verbod op nieuwe tabakswinkels
Wethouder Eerenberg steunt de oproep van Longkanker Nederland van harte. “Naast het steunen van mensen met longkanker moeten we allemaal de symptomen kennen en niet blijven rondlopen met klachten die kunnen wijzen op longkanker. Verder willen we ook voorkomen dat mensen ziek worden. Daarom hebben we als doel om een belangrijke oorzaak van longkanker aan te pakken, namelijk tabaksverslaving.” De gemeente wil dat alle Utrechtse kinderen in 2035 rookvrij kunnen opgroeien en dat minder dan 5 procent van de inwoners dan nog rookt. Afgelopen zomer verbood de gemeente daarom het openen van nieuwe tabakswinkels voor in elk geval een jaar. Utrecht is de eerste gemeente die zo'n verbod heeft ingevoerd en loopt hiermee vooruit op landelijke wetgeving.

Een goede stap, vindt ook Lidia Barberio. “De meeste mensen weten dat longkanker veel voorkomt bij mensen die lange tijd veel gerookt hebben en die niet al heel lang geleden zijn gestopt met roken. Elke maatregelen die ervoor zorgt dat mensen minder of helemaal niet roken zijn helpt daarbij. Veel minder bekend, maar wel heel belangrijk om te weten is dat longkanker zeker niet alleen tabaksverslaafden treft. Iedereen met longen kan longkanker krijgen. Ook daar vragen we deze maand opnieuw aandacht voor.”

Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van kanker
Lisanne Kastelijn, longarts in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en supporter van de longkankercampagne: “Alert zijn op klachten is van groot belang. De helft van de patiënten met de diagnose longkanker vinden we namelijk pas in een vergevorderd stadium. Het goede nieuws is dat de ontwikkelingen in de behandeling van longkanker misschien wel het snelst gaan van alle kankers. Bij sommige patiënten zien we resultaten waarover we tot kort geleden niet konden dromen.”

Naast Kastelijn delen nog meer Utrechtse artsen en zorgverleners hun ‘verhaal met de witte sjaal’, zoals haar collega-longarts Franz Schramel en verpleegkundig specialist Marjon Geerts uit het Diakonessenhuis. Ook onderzoeker bij Santeon Jet Ankersmid en ziekenhuisapotheker Ewoudt van de Garde, werkzaam bij Universiteit Utrecht en het Antonius ziekenhuis, werken mee aan de campagne. Zij zijn de mede-ontwikkelaars van de Longkanker keuzehulp die patiënt en arts moet gaan ondersteunen bij het samen beslissen over de beste behandeling.

In totaal delen deze maand 16 personen tijdens longkankermaand hun verhaal om de verschillende gezichten van longkanker te laten zien en te zorgen meer bewustwording.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op longkankernederland.nl/herkenlongkanker. Hier vind je feiten en cijfers, meer informatie over het herkennen van longkanker en worden steeds drie ‘witte-sjaal-verhalen’ van patiënten en zorgverleners uitgelicht. Gedurende de maand zullen de verhalen verschijnen via Nieuws op de website van Longkanker Nederland.

Voor wie geen witte sjaal heeft maar de campagne wél wil steunen via social media is er een speciaal AR-filter met een sjaal beschikbaar. Zo kun je jezelf bij het maken van een verhaal op Facebook of Instagram virtueel een witte sjaal om doen. Het filter vind je via de zoekfunctie via ‘witte sjaal’.

Deze campagne wordt financieel ondersteund door AstraZeneca, Bristol Meyers Squibb, Janssen, MSD en Roche.
Foto's door: Kristel van Dijk Photography
Kristelvan Dijk Photography 3
Kristelvan Dijk Photography 21


Deel via

Lees verder...

  1. 3 november 2023 Anne-Mieke leeft al jarenlang met longkanker
    Lees verder
  2. 1 november 2023 LONGKANKERMAAND-het verhaal met de witte sjaal: Lidia
    Lees verder
  3. 30 oktober 2023 Vergoeding voor mensen met longkanker door asbest
    Lees verder