Goed nieuws voor gezonde lucht. Vandaag tekent minister Stientje van Veldhoven met 36 gemeenten en negen provincies het Schone Lucht Akkoord. Het Longfonds heeft aan de wieg gestaan van dit akkoord en is er trots op dat het nu van start gaat. “Samen hebben we ervoor gezorgd dat gezonde lucht nu op de kaart staat”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Het is onacceptabel dat zo veel mensen ziek worden of overlijden door de lucht die ze inademen. Wat ons betreft kan het dan ook niet snel genoeg gaan.”

Ongezonde lucht

De noodzaak voor gezonde lucht is groot. Uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof en stikstofdioxide van verkeer, industrie, landbouw, houtkachels en ander bronnen maken dat de lucht die we inademen bijna overal in Nederland ongezond is. Daar kun je doodziek van worden. Elk jaar overlijden in ons land 12.000 mensen vroegtijdig door vieze lucht.

Uit recent onderzoek blijkt dat bij 1 op de 5 Nederlandse kinderen met astma het ontstaan van de ziekte gerelateerd is aan stikstofdioxide. Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Ook hart- en vaatziekten, longkanker, vroeggeboorten en een lager geboortegewicht worden veroorzaakt door luchtvervuiling.

Lees verder-->

Bron: Longfonds



Deel via

Lees verder...

  1. 13 januari 2020 LONG Magazine - eenmalige uitgave in het kader van longkankermaand
    Lees verder
  2. 8 januari 2020 Besloten Facebookgroep voor mensen met een thymoom
    Lees verder
  3. 2 januari 2020 Longpatholoog Danielle Cohen versterkt rubriek ‘Vraag het de arts’
    Lees verder