In 2021 werd bij 124.000 patiënten kanker vastgesteld, daarvan kregen 14.700 mensen de diagnose longkanker te horen. Bij meer dan de helft hiervan is genezing dan al niet meer mogelijk omdat de longkanker te laat is ontdekt. Dat kan anders! Wij roepen daarom vandaag op Wereldkankerdag alle politieke partijen - en de Minister van Volksgezondheid in het bijzonder - op om te zorgen dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt.

Een bevolkingsonderzoek naar longkanker is er nog niet, terwijl longkanker de vorm van kanker is waar de meeste mensen aan overlijden. Maar liefst 10.233 in 2019 blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Dat komt omdat longkanker veel te laat wordt ontdekt. Wij gunnen het iedereen om al in stadium 1 te weten dat je longkanker hebt, zodat er nog wel een goede kans op genezing is. Daar kunnen we iets aan doen. We kunnen longkanker eerder ontdekken. Dit kan met een bevolkingsonderzoek. De beste manier daarvoor is het jaarlijks doen van een CT-scan bij mensen met een hoog risico op longkanker.

Combineer bevolkingsonderzoek met goede stoppen-met-roken hulp

Door roken kun je 16 soorten kanker krijgen, waaronder longkanker. Maar je kunt ook longkanker krijgen als je nog nooit gerookt hebt. Stoppen met roken is heel erg moeilijk maar voor iedereen zinvol. Ook als je longkanker hebt. Stoppen met roken heeft effect op jouw behandeling. Je herstelt sneller van een operatie en medicijnen tegen longkanker werken beter als je niet rookt.

We vinden dat er alles aan gedaan moet worden om te zorgen dat mensen niet verleid worden te gaan roken. Ook moet de stoppen met roken zorg beter: effectiever, meer op maat en met een betere kans om blijvend te stoppen met roken. Daarom pleiten we voor een bevolkingsonderzoek in combinatie met goede stoppen-met-roken begeleiding.

Wij roepen daarom vandaag op Wereldkankerdag alle politieke partijen - en de Minister van Volksgezondheid in het bijzonder - op om te zorgen dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker komt. Vind je ook dat er een bevolkingsonderzoek naar longkanker moet komen? Deel dan ons bericht!

De cijfers hieronder spreken voor zich, maar in onderstaande video leggen artsen en patiënten het belang nog eens uit!

Cijfers factsheet kanker

Bron: Volksgezondheidenzorg.infoDeel via

Lees verder...

  1. 3 februari 2022 Lees onze Nieuwsbrief - winter 2022
    Lees verder
  2. 3 februari 2022 Zorgen en angst hebben grote negatieve impact op dagelijks leven van kankerpatiënten
    Lees verder
  3. 2 februari 2022 Netwerk Massage bij Kanker organiseert webinar op Wereldkankerdag
    Lees verder