De meest voorkomende oorzaak van longkanker is nog steeds roken, maar toch heeft 15 procent van de patiënten met longkanker niet of nauwelijks gerookt. Niet-rokers hebben “een totaal ander type longkanker” dan mensen die wel gerookt hebben, vertelt longarts Joop de Langen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.000 mensen longkanker. Het is daarmee niet de meest voorkomende, maar wel de meest dodelijke kanker. “Dat zegt iets over hoe moeilijk het te behandelen is”, zegt De Langen. Dat komt onder andere doordat er in de longen geen gevoelszenuwen zitten, legt De Langen uit. “Als er een plekje in een long ontstaat, hebben mensen daar geen klachten van. Die klachten komen pas als er een uitzaaiing komt. Daarom vinden we longkanker pas in een uitgezaaide vorm. Dat maakt het moeilijker te behandelen.”

Lees hier verder en beluister de podcast

Bron: NPOradio2.nlDeel via

Lees verder...

  1. 3 september 2021 Feyenoord voetballer Ridgeciano Haps belandde na ziekte vader in het ziekenhuis: ’Mentaal en fysiek zo gebroken’
    Lees verder
  2. 1 september 2021 Jongeren met kanker: ‘Halverwege de twintig en nog steeds niet afgestudeerd’
    Lees verder
  3. 30 augustus 2021 Artikel over Floor van Liemt in NRC: "De teugels grijpen of laten vieren, dat is het ware gevecht dat ik de afgelopen jaren heb gevoerd."
    Lees verder