Wanneer kanker zich naar de hersenen verspreidt, wordt dit hersenmetastase genoemd. Het is onduidelijk hoe hersenmetastasen precies ontstaat, maar het is bekend dat longkanker een van de meest voorkomende oorzaken van hersenmetastasen is. In deze podcast vertelt longarts Lizza Hendriks van het Maastricht Universitair Medisch Centrum over hersenmetastasen bij niet-kleincellige longkanker.

Impact

Ongeveer een derde van de patiënten heeft geen symptomen van hersenmetastasen, totdat de diagnose wordt gesteld. Scans worden meestal gedaan om hersenmetastasen, die incidenteel worden gevonden, uit te sluiten. Wanneer er wel klachten aanwezig zijn heeft de patiënt vaak moeite met spreken, zien, lopen en soms toont een patiënt gedragsveranderingen. Deze klachten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van een patiënt. In de podcast legt Lizza Hendriks uit waarom een snelle diagnose belangrijk is voor patiënten met maar ook zonder klachten.

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar uitzaaiingen bij longkanker. Deze podcast gaat in op Amerikaanse en Europese richtlijnen, het belang van screening op hersenmetastasen bij patiënten met uitgezaaide longkanker en waarom de richtlijnen nog niet van kracht zijn binnen Nederland. Verder spreekt Lizza in de podcast over doelgerichte therapieën als behandelmethode bij hersenmetastasen en wat haar eigen onderzoek kan bijdragen aan het behandelplan en diagnosetraject van patiënten.

Podcast hersenmatastasen

Deel via

Lees verder...

  1. 5 oktober 2022 Andere locatie symposium Waardegedreven zorg bij longkanker
    Lees verder
  2. 3 oktober 2022 Gera de Koning heeft longkanker met uitzaaiingen in de hersenen: “Er zitten dertig erwtjes verspreid in mijn hoofd. Gelukkig heb ik er nog weinig last van.”
    Lees verder
  3. 28 september 2022 Bijeenkomst in Maastricht UMC+ voor mensen met thymomen en thymuskanker en hun familie
    Lees verder