Bij Longkanker Nederland kun je terecht met al je vragen over longkanker. Afhankelijk van de vraag, wordt deze beantwoord door een longarts, longchirurg, radiotherapeut, apotheker, patholoog, verpleegkundig specialist of radioloog. Deze week kregen wij een vraag binnen over kleine vlekjes die op een CT-scan te zien zijn en of dit reden tot zorg was. Deze vraag werd beantwoord door longarts Franz Schramel

“Mijn moeder heeft een CT-scan laten maken, omdat de artsen dachten aan een longembolie (bloedpropje in de long). Dit bleek het niet te zijn. Ze hebben wel twee kleine vlekjes/spikkels (van 4 en 6 mm) gevonden in haar longen. Over 3 maanden moet ze terug naar het ziekenhuis voor een nieuwe scan. Dan wordt bekeken of de situatie is veranderd. De longarts probeerde ons gerust te stellen, maar ik vind 3 maanden in onzekerheid zitten erg lang. Moet ik mij zorgen maken?”

Longarts Franz Schramel geeft aan helaas geen antwoord te kunnen geven op de vraag wat deze vlekjes zouden kunnen zijn, omdat hij de plaatjes van de CT scan zelf niet gezien heeft. Hij geeft aan dat kleine afwijkingen vaak worden gezien op CT-scans, maar dat daar vaak niet meteen duidelijk is wat die plekjes zijn. Er bestaan internationale richtlijnen die beschrijven hoe met deze kleine afwijkingen om moet worden gegaan. Hierin staat dat de afwijkingen een tijd lang dienen te worden gevolgd om te bekijken of ze veranderen in de loop van de tijd. Het is normaal na 3-6 maanden opnieuw een scan gemaakt wordt.


Longen 3


Deel via

Lees verder...

  1. 11 mei 2023 Mis niks: ontvang jij 'm al? Onze digitale nieuwsbrief?
    Lees verder
  2. 4 mei 2023 Ik loop voor Longkanker Nederland omdat zij zich inzetten voor goed onderzoek
    Lees verder
  3. 2 mei 2023 Chantal schrijft in een blog over het leven met haar man Jorrit nu hij longkanker heeft
    Lees verder