We zien steeds vaker dat gekleurde lintjes worden gebruikt om aandacht te vragen voor een maatschappelijk probleem of om solidariteit met mensen met een bepaalde ziekte uit te drukken. Deze lintjes worden awareness-ribbons genoemd oftewel ‘aandachtslintjes’. Het witte lintje staat symbool voor longkanker.

Tijdens de longkankermaand in november wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan longkanker. In Nederland doen we dit door aan berichten over longkanker een afbeelding met het witte lintje en de tekst #longkankermaand toe te voegen. In andere landen gaan ze soms een stapje verder. Zo zijn in Italië de gebouwen wit verlicht.

Het witte lintje betekent awareness of bewustzijn en wordt gebruikt om aandacht te vragen voor longkanker. De kleur wit wordt niet alleen voor longkanker gebruikt. Het staat ook symbool voor botkanker, adoptiekinderen, geweld tegen vrouwen en vrede. Dit komt doordat meerdere goede doelen gebruikmaken van lintjes om aandacht te vragen voor een ziekte of probleem. Hierdoor is de kleur wit niet exclusief voor longkanker.

Elk jaar opnieuw blijven we in november met de kleur wit of het witte lintje extra aandacht vragen voor longkanker. Die aandacht is hard nodig, want nog steeds krijgen heel veel mensen longkanker. Hierdoor kent iedereen wel iemand die longkanker heeft of er aan is overleden.Deel via

Lees verder...

  1. 27 november 2019 Vragen over longkanker? Vraag het de arts!
    Lees verder
  2. 25 november 2019 Columns Telegraaf redacteur Marjolein Hurkmans over longkanker in VROUW
    Lees verder
  3. 25 november 2019 Start internationale bijwerkingenweek: meld voor veiliger medicijngebruik
    Lees verder