Patiënten met longkanker en hun familie hebben veel vragen, onzekerheid en angst. Ook komen zij voor belangrijke beslissingen te staan. Uit onderzoek blijkt dat (meer) samen beslissen leidt tot betere kwaliteit van zorg, minder twijfel, spijt en een grotere tevredenheid bij patiënt én zorgverlener. Het goede gesprek moet gevoerd worden, ook als er sprake van is dat mensen niet meer beter worden. Daarvoor is het nodig om te weten welke zorg of ondersteuning de beste uitkomsten geeft, welke uitkomst past bij de patiënt en hoe je deze kennis en informatie toepast in het zorgproces.


Longkanker Nederland organiseert speciaal voor verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen regionale trainingen waarin praktisch aan de slag wordt gegaan met samen beslissen en pro actieve zorgplanning.

De eerste training vindt plaats

 • in Tilburg (regio Zuid)
 • op 15 november 2023
 • van 12:00 – 17:30 uur

De trainingen in Assen (regio Noord) en Utrecht (regio Midden) vinden plaats in januari 2024. Meer informatie volgt snel.

Aanvullende informatie over de trainingen

De trainingen worden gegeven door Haske van Veenendaal, Mirjam Willemsen en Renée Dubois.

 • Haske zet zich al jaren in voor de implementatie van samen beslissen en is projectleider Best Onco Care Samen Beslissen bij Longkanker Nederland. Op 21 september 2023 promoveert hij aan de Erasmus Universiteit naar de toepassing van gedeelde besluitvorming in de dagelijkse praktijk.
 • Mirjam was 39 jaar toen zij zelf de diagnose longkanker kreeg en is huisarts. Mirjam werkt onder andere samen met de oncologen van het Zuyderland ziekenhuis in Zuid-Limburg binnen het “TOPAT” (Transmuraal Ondersteunend Palliatief en Advies Team). Samen geven zij scholingen aan huisartsen en specialisten met name op het gebied van pro actieve zorgplanning. Zij geeft over dit onderwerp regelmatig lezingen, schreef mee aan de nieuwe richtlijn Proactieve Zorgplanning van IKNL en is bekend van de documentaire dying to live.
 • Renée kreeg in 2018 de diagnose uitgezaaide longkanker, stadium IV, met een ALK-translocatie. Renée weet uit ervaring hoe belangrijk samen beslissen is tijdens het hele traject van ziek zijn. Renée neemt jullie uit eigen ervaring mee in de do’s en dont’s van samen beslissen en pro actieve zorgplanning.

Aanmelden kan hier
Deelnemen aan de training is gratis.

Training


Deel via

Lees verder...

 1. 29 augustus 2023 Boek voor mannen met een ongeneeslijke ziekte: Echt de Sjaak!
  Lees verder
 2. 28 augustus 2023 Is er een stigma op longkanker?
  Lees verder
 3. 24 augustus 2023 Doe mee aan de vragenlijst over pijnstilling na een longoperatie!
  Lees verder