Vandaag, 31 mei, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor niet-roken. Dit jaar staat Wereld Niet Roken Dag in het teken van longziekten, zoals longkanker en COPD, veroorzaakt door roken. Helaas overlijden aan longkanker in Nederland nog steeds ruim 10.000 mensen per jaar. Nederland staat hiermee in de Europese Unie met 24 procent op de tweede plaats, samen met Denemarken, Griekenland en Polen. Ook blijkt uit nieuwe cijfersvan het Europese bureau voor statistiek Eurostat over 2016, dat een vijfde vanin de Europese Unie overlijdt aan longkanker. Dit aantal kan veel lager zijn als mensen niet zouden roken. Daarom vragen wij speciaal op deze dag aandacht voor het voorkomen dat mensen – en vooral tieners - starten met roken. Dit is namelijk de beste manier om de meeste vormen van longkanker te voorkomen.

Stoppen met roken

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder rookt. Dit zijn 3,1 miljoen mensen. 80% wil stoppen maar slechts 33% stopt 24 uur of langer. Slechts 8% van de stoppen met roken pogingen gebeurt onder professionele begeleiding. Stoppen met roken is erg lastig. We gunnen iemand die gaat stoppen een goede kans om dit ook vol te houden. Ook om zoveel mogelijk effect te hebben bij een longkankerbehandeling is het belangrijk dat iemand stopt met roken.


Het meer actief aanbieden van effectieve stoppen-met-roken programma’s is dus nodig. Samen met onze partners, Longalliantie Nederland (LAN) en het Longfonds sporen we zorgverleners aan om alleen de meest effectieve programma’s aan patiënten aan te bieden en zorgverzekeraars om alleen deze goede programma’s in te kopen.


Meer informatie over stoppen met roken->>


Anti-rookcampagne voor tieners

Hoe jonger je start met roken, hoe lastiger het is om te stoppen met roken. Daarom werken wij met andere partijen samen om te voorkomen dat vooral tieners gaan starten met roken. Onze partners zijn onder andere Alliantie Nederland Rookvrij en Stichting Rookpreventie Jeugd.


Om tieners te behoeden om niet te beginnen met roken, hebben we eerder dit jaar het boek Mij pak je niet van Martine Glaser onder de aandacht gebracht. Ook vertelde Anne Marie van Veen, patiënt met longkanker tijdens een anti-rookcampagne over de gevaren van longkanker. Tientallen brugklassers hingen aan haar lippen toen ze haar verhaal vertelde. Helaas is Anne Marie van Veen eerder deze maand overleden aan de gevolgen van longkanker.


[box] Winactie: win jij het boek ‘Mij pak je niet’ voor jouw brugklas?


Ben jij leraar of leerling uit een brugklas en wil jij het boek Mij pak je niet van Martine Glaser voor jouw klas winnen? Stuur een e-mail naar info@longkankernederland.nl met daarin jouw motivatie waarom jij het boek graag wilt winnen. De mail moet uiterlijk maandag 10 juni 2019 bij ons binnen zijn. De vier beste inzenders winnen het boek voor hun klas.


De winnaars worden woensdag 12 juni bekendgemaakt via onze website en sociale media.

Lees meer over deze winactie ->> [/box]Deel via

Lees verder...

  1. 29 mei 2019 Boek 'Stad vol ballonnen' van Femke van der Laan
    Lees verder
  2. 27 mei 2019 Driekwart Nederlanders pleit voor actief rookvrij beleid
    Lees verder
  3. 24 mei 2019 Bijeenkomst over palliatieve longkankerzorg op donderdag 20 juni
    Lees verder