Amsterdam – Op dinsdag 29 januari ontvangt longarts en strijder tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter het eerste exemplaar van ‘Mij pak je niet’: het eerste boek voor jongeren over roken. Kinderboekenschrijfster Martine Glaser, die zelf haar dochter aan longkanker verloor, is de auteur van dit meeslepende boek.

Op dinsdag 29 januari komen ruim 50 leerlingen van een middelbare school uit Amsterdam naar het Antoni van Leeuwenhoek. Wanda de Kanter houdt een presentatie en ook twee patiënten, die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken en nu longkanker hebben doen hun verhaal. Wanda wil voorkomen dat kinderen gaan roken. Roken is enorm verslavend en kan onder meer longkanker veroorzaken. Vanwege de missie van deze bevlogen longarts wil Martine Glaser haar graag het eerste exemplaar uitreiken.


Martine verloor zelf haar dochter aan longkanker en heeft kleinkinderen in de leeftijd van de doelgroep van het boek (13-14 jaar en ouder). Het verhaal is fictief, maar kent zeer werkelijke elementen. Een van de jonge hoofdpersonen heeft een goede vriend met COPD, een andere een moeder met longkanker. Best zwaar, maar het is toch vooral een spannend verhaal geworden dat jongeren zeker zal aanspreken. Vooral omdat de hoofdpersonen actief de strijd aangaan met de tabaksindustrie, die hen ziet als ‘plaatsvervangers van de overleden rokers’.


Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland spreekt de wens uit dat alle brugklassers in Nederland dit boek zullen lezen. Het boek in de klas bespreken zorgt voor bewustwording van de gevolgen van roken. Ook zullen er zeker leerlingen zijn die iemand kennen met een longziekte of iemand aan longkanker hebben verloren. Daarover praten in de klas kan helpen bij het verwerken hiervan.


Lees meer informatie over dit boek op Boeken over longkanker.Deel via

Lees verder...

  1. 21 januari 2019 Lancering Stopcoach - app voor stoppen met roken - op e-healthweek 2019
    Lees verder
  2. 18 januari 2019 21ste Nationale Longkanker Symposium - screening naar longkanker
    Lees verder
  3. 18 januari 2019 Gratis mini workshop “Kanker heb je samen” op Wereldkankerdag
    Lees verder