Op Wereldkankerdag, maandag 4 februari, gaf Anton van Leeuwen een spreekbeurt over longkanker aan groep 7/8 van basisschool De Vuurtoren in IJmuiden. Anton heeft longkanker en vindt het belangrijk hierover te vertellen. In een uur tijd werden er allemaal vragen op hem afgevuurd. De kinderen waren enthousiast en durfden dan ook alles te vragen.

De reden van de spreekbeurt is de sponsorloop die de school op 13 maart houdt. Speciaal voor Anton gaat de helft van de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding. Anton: “Dit is erg bijzonder. Het is een hele eer dat ik de cheque in ontvangst mag nemen.”

Kanker en fietsen


De kinderen waren zeer verbaasd dat Anton op de fiets naar school was gekomen. Dat vonden ze best gek. De vraag: “Kan je fietsen als je kanker hebt?” werd dan ook als eerste gesteld. Ook vroegen ze Anton hoe hij het vond dat het woord ‘kanker’ ook als scheldwoord wordt gebruikt. Hij vindt dit persoonlijk erg vervelend. “Dat zeggen domme kinderen of nog erger, domme volwassenen. Een ziekte is niet iets om mee te schelden, je moet maar hopen dat je het nooit krijgt.” De kinderen hadden goed over de vragen nagedacht.

Geld inzamelen


Anton vertelt dat er veel geld nodig is voor onderzoek naar kanker. Daarom wordt er op 13 maart ook geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. De kinderen reageerden hier als volgt op: “Als er zoveel geld nodig is voor kankeronderzoek, waarom betalen voetbalclubs dan zo veel geld voor 1 speler, bijvoorbeeld Frenkie de Jong? Hij kost 86 miljoen euro. Dan kunnen ze toch beter de helft van dat geld geven voor kankeronderzoek?” Dat is slim bedacht!


Anton, die ook lid is van de Patientenadviesraad (PAR) van patiëntenorganisatie Longkanker Nederland, vond het erg leuk om deze spreekbeurt te geven. De kinderen waren blij met de stressballen en het boekje: ‘Familieboek over longkanker’ die ze van Longkanker Nederland kregen. Anton: “Kinderen durven meer te vragen en hebben een originele kijk op zaken zoals longkanker. Het is heel anders om mijn ervaringen als patiënt aan kinderen te vertellen.”


Bij Longkanker Nederland kun je gratis folders en boeken bestellen zoals het ‘Familieboek over longkanker’. Ook kan Longkanker Nederland jouw hulp en steun hard gebruiken. Steun ons werk.Deel via

Lees verder...

  1. 4 februari 2019 Aanklaagster tabaksindustrie Lia Breed (68) overleden
    Lees verder
  2. 4 februari 2019 Maandag 4 februari is Wereldkankerdag: aandacht voor late gevolgen na kanker
    Lees verder
  3. 4 februari 2019 Aantal gevallen van kanker in dertig jaar verdubbeld
    Lees verder