Vandaag ontvangen supermarkten, tankstations en gemakszaken een brief met een oproep om te stoppen met de verkoop van tabak. De brief wordt verstuurd door Carla van Gils directeur van KWF. Deze brief is ondertekend door ziekenhuizen, verslavingsartsen, longarts Wanda de Kanter en anderen. De eerste afzenders van de brief zijn Aukje, Gea en John alle drie longkankerpatiënt. Zij hebben de gevolgen van tabaksverslaving zelf ervaren. Ook Longkanker Nederland is ondertekenaar van de brief. In het AD lees je het verhaal van Aukje.

In de oproep worden de verkopers verzocht om nú al het rookwaar uit de schappen te halen. ,,Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent’’, verklaren ruim twintig ziekenhuizen, een elftal organisaties en medisch specialisten, onder wie kinderartsen, longartsen, internisten en oncologen. Zij willen dat tabak alleen nog in tabaksspeciaalzaken te krijgen is, zodat kinderen minder makkelijk met sigaretten in aanraking komen.

De oproep is gericht aan supermarkten zoals Albert Heijn, Plus, Jumbo en Aldi, tankstations als Shell, BP, Esso, Total en aan gemakszaken zoals Bruna, Primera en AKO. Supermarktketen Lidl stopte in 2021 met de verkoop van tabak. Verslavingsarts Robert van de Graaf, noemt het ‘schijnheilig’ dat ‘andere supermarkten die pretenderen gezond en duurzaam te zijn, dergelijke dodelijke producten blijven verkopen’. ,,Tegen mijn patiënten zeg ik ook: ga gewoon naar de Lidl, niet meer naar die andere boeven.’’

Moeilijk om te stoppen

Longkankerpatiënt Aukje Bakker weet als geen ander hoe verslavend roken is. Ze is een van de ondertekenaars van de oproep aan supermarkten, tankstations en kiosken om per direct te stoppen met de verkoop van sigaretten. ,,Ben je eenmaal begonnen dan is het enorm moeilijk om te stoppen.’’

Zelf heeft de 65-jarige Bakker lange tijd gerookt - met dramatische gevolgen. In 2017 kreeg ze de diagnose longkanker. Het zou een kwestie van maanden zijn, dachten de artsen, maar 4,5 jaar later is ze er nog. En pleit ze voor het verder aan banden leggen van de verkoop van sigaretten. ,,We proberen iedereen te beschermen tegen corona, maar hoeveel doden hebben we door roken?”

Lees meer over Aukje, Gea en John.

32 GP aukje aa

Deel via

Lees verder...

  1. 21 maart 2022 Interview met Eva Kroot (23) in LINDA meiden: "Bang voor de dood ben ik niet"
    Lees verder
  2. 17 maart 2022 Boek ‘Longkanker 100 vragen en antwoorden’ nu ook te leen in bibliotheken
    Lees verder
  3. 14 maart 2022 Zenuwpijn na chemotherapie? Zeker wat aan te doen! Doe mee met het LAX onderzoek
    Lees verder