Als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent staat je wereld op zijn kop. Er schieten allerlei vragen door je hoofd. Wil ik mijn levensverwachting weten? Welke behandelingen zijn mogelijk? Maar ook: wat wil ik nog doen? Zien? Beleven? En welke ondersteunende zorg is er beschikbaar voor mijn naasten?

NFK heeft, samen met patiënten, een gesprekskaart ontwikkeld waar dergelijke vragen op staan. Het is een hulpmiddel, bedoeld om patiënten te stimuleren na te denken over hun wensen en behoeftes in hun laatste levensfase. Wat wil ik bespreken met mijn naasten en zorgverleners? En waar wil ik zelf nog over nadenken? Een gesprek over leven en dood, met jezelf en met de mensen om je heen.


De kaart is ontwikkeld met hulp van ongeneeslijk zieke kankerpatiënten. We hebben gevraagd wat hun belangrijkste vragen over het levenseinde waren toen ze hoorden niet meer beter te worden. In totaal hebben wij met 14 patiënten gesproken; negen in persoon en vijf telefonisch. Daarnaast hebben wij verschillende experts en zorgprofessionals gevraagd om mee te lezen.

Wat is voor jou belangrijk?


De gesprekskaart geeft patiënten meer eigen regie in het aangeven van hun zorgbehoeftes op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Wij vinden het namelijk belangrijk dat de zorg in de laatste levensfase zo goed mogelijk op jou afgestemd is - want wie weet beter wat er belangrijk voor jou is, dan jij zelf? Om die reden stimuleren wij patiënten om samen met hun zorgverlener te beslissen over hun zorg. Het is namelijk zeer begrijpelijk dat je tijdens het gesprek met je arts of verpleegkundige niet meer overal aan denkt, en dat sommige vragen je ontschieten of niet direct bij je opkomen. Dat is waarom wij deze kaart ontwikkeld hebben. Want weet jij bijvoorbeeld hoe jouw huisarts tegenover euthanasie staat? En wanneer je welke arts moet raadplegen?


Lees verder en bekijk de gesprekskaarten (digitaal en printbaar), onderaan de pagina op de website van NFK >>


[box]Palliatieve longkankerzorg: “Goede zorg als je niet meer beter wordt”


[caption id="attachment_7761" align="alignleft" width="200"] Sander de Hosson[/caption]


Op donderdag 20 juni houdt Meander Medisch Centrum in Amersfoort samen met Longkanker Nederland een bijeenkomst over ‘goede zorg als je niet meer beter wordt’. Het is voor veel mensen niet gemakkelijk om over de laatste fase van het leven na te denken of om er met anderen over te praten. Toch is het wel heel waardevol als het lukt om hierover te praten. En om antwoorden te krijgen op lastige vragen. Zo vertelt longarts Sander de Hosson over 'palliatieve zorg bij longkanker'. Patiënten met longkanker, naasten, familie en mantelzorgers zijn van harte welkom. Kom ook!

Meer informatie en aanmelden >> [/box]Deel via

Lees verder...

  1. 31 mei 2019 31 mei Wereld Niet Roken Dag: aandacht voor stoppen met roken
    Lees verder
  2. 29 mei 2019 Boek 'Stad vol ballonnen' van Femke van der Laan
    Lees verder
  3. 27 mei 2019 Driekwart Nederlanders pleit voor actief rookvrij beleid
    Lees verder