Vragen over longkanker? Vraag het de arts!

Heb je een vraag over longkanker, jouw diagnose, onderzoeken of behandeling? Of een andere vraag over longkanker?
Vraag het de longarts, longchirurg, radiotherapeutlongpatholoog of long-radioloog!

 

Welke artsen beantwoorden jouw vraag?

Longarts Wanda de Kanter

Wanda is sinds 1990 longarts. Ze werkt in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. “Ik vind de zorg voor de patiënt met longkanker heel erg belangrijk. Daar valt kennis, continuïteit, aandacht, nieuwsgierigheid, bereikbaarheid en je netwerk onder. Samen met Longkanker Nederland kom ik al jaren op voor mensen met longkanker. Ik vind het belangrijk dat mensen op elk moment een vraag aan ons kunnen stellen via deze rubriek.”

Longchirurg Koen Hartemink

Sinds 2013 werkt Koen als longchirurg in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Zijn aandachtsgebieden zijn de behandeling van het niet-kleincellig longcarcinoom, de Pancoasttumoren en de mediastinale tumoren. Ook houdt hij zich bezig met de minimaal invasieve chirurgie (robot of thoracoscopische ingrepen (VATS).
“De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van longchirurgie. Ik beantwoord daarom graag de vragen hierover.”

Longpatholoog Danielle Cohen

Danielle is sinds 2018 longpatholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden.
“Dagelijks zie ik onder de microscoop de cellen die longkanker veroorzaken en stel ik de diagnose longkanker. Ook zoek ik samen met ons team van moleculair biologen naar mutaties die de tumor doen groeien en die soms behandelbaar zijn. Deze ‘achilleshiel’ van de tumor kunnen we zo steeds vaker, maar helaas nog lang niet altijd vinden. Ik kan me goed voorstellen dat patiënten vragen hebben over hun diagnose, het pathologieverslag, of de mutaties die in hun tumor zijn aangetoond. Patiënten zien vrijwel nooit een patholoog tijdens hun ziekteproces. Ik vind het belangrijk dat mensen via deze rubriek ook een vraag aan de patholoog kunnen stellen.”

Longarts Franz Schramel

Franz is sinds 1993 longarts. Hij werkt in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Zijn specialismen en aandachtsgebieden zijn longkanker en interventie bronchoscopie.
“Als patiënt met longkanker krijg je veel nieuwe informatie te horen. Ben je eenmaal thuis, dan schiet je opeens een vraag te binnen. Ik vind het fijn dat mensen die vragen via deze rubriek kunnen stellen, zodat ze snel een antwoord krijgen.”

Radiotherapeut José Belderbos

José Belderbos werkt als bestralingsspecialist (radiotherapeut) in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Haar specialisatie is de behandeling van longkanker.
“Met de introductie van nieuwe bestralingstechnieken, zoals stereotactische bestraling, kunnen we vroege stadia van longkanker goed behandelen. Ik zet graag mijn kennis in om de vragen over radiotherapie bij longkanker te beantwoorden.”

Long-radioloog Firdaus Mohamed Hoesein

Firdaus is sinds 2017 als radioloog verbonden aan het UMC Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de radiologische diagnostiek van longaandoeningen. Hij beoordeelt onder andere de CT-scans en PET-scans van patiënten met longkanker. Ook neemt hij, wanneer dit nodig is, kleine hapjes (biopten) uit een longtumor. Dit heet CT-geleide biopsie of punctie.
“Sommige longkankerpatiënten spreken de radioloog als ze een CT-geleid biopt krijgen, maar de meeste patiënten hebben geen direct contact met een radioloog. Ik wil graag vragen beantwoorden die gaan over de radiologische diagnostiek (CT en PET-scans) van longkanker en over het krijgen van een CT-geleid biopt.”

Lees alle gestelde vragen

Zoek vragen (per categorie). Ga naar alle vragen->>

Stel jouw vraag

Stel jouw vraag door het formulier hieronder in te vullen.
Is het formulier niet zichtbaar? Mail jouw vraag dan naar info@longkankernederland.nl en wij sturen jouw e-mail door naar de juiste arts. Het antwoord mailen we naar je terug.