Vragen over longkanker? Vraag het de arts!

Heb je een vraag over longkanker, jouw diagnose, onderzoeken of behandeling? Of een andere vraag over longkanker?
Vraag het de longarts, longchirurg of radiotherapeut!

 

Welke artsen beantwoorden jouw vraag?

Longarts Wanda de Kanter

Wanda is sinds 1990 longarts. Ze werkt in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. “Ik vind de zorg voor de patiënt met longkanker heel erg belangrijk. Daar valt kennis, continuïteit, aandacht, nieuwsgierigheid, bereikbaarheid en je netwerk onder. Samen met Longkanker Nederland kom ik al jaren op voor mensen met longkanker. Ik vind het belangrijk dat mensen op elk moment een vraag aan ons kunnen stellen via deze rubriek.”

Longchirurg Koen Hartemink

Sinds 2013 werkt Koen als longchirurg in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Zijn aandachtsgebieden zijn de behandeling van het niet-kleincellig longcarcinoom, de Pancoasttumoren en de mediastinale tumoren. Ook houdt hij zich bezig met de minimaal invasieve chirurgie (robot of thoracoscopische ingrepen (VATS).
“De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van longchirurgie. Ik beantwoord daarom graag de vragen hierover.”

Longpatholoog Danielle Cohen

Danielle is sinds 2018 longpatholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden.
“Dagelijks zie ik onder de microscoop de cellen die longkanker veroorzaken en stel ik de diagnose longkanker. Ook zoek ik samen met ons team van moleculair biologen naar mutaties die de tumor doen groeien en die soms behandelbaar zijn. Deze ‘achilleshiel’ van de tumor kunnen we zo steeds vaker, maar helaas nog lang niet altijd vinden. Ik kan me goed voorstellen dat patiënten vragen hebben over hun diagnose, het pathologieverslag, of de mutaties die in hun tumor zijn aangetoond. Patiënten zien vrijwel nooit een patholoog tijdens hun ziekteproces. Ik vind het belangrijk dat mensen via deze rubriek ook een vraag aan de patholoog kunnen stellen.”

Longarts Franz Schramel

Franz is sinds 1993 longarts. Hij werkt in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Zijn specialismen en aandachtsgebieden zijn longkanker en interventie bronchoscopie.
“Als patiënt met longkanker krijg je veel nieuwe informatie te horen. Ben je eenmaal thuis, dan schiet je opeens een vraag te binnen. Ik vind het fijn dat mensen die vragen via deze rubriek kunnen stellen, zodat ze snel een antwoord krijgen.”

Radiotherapeut José Belderbos

José Belderbos werkt als bestralingsspecialist (radiotherapeut) in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Haar specialisatie is de behandeling van longkanker.
“Met de introductie van nieuwe bestralingstechnieken, zoals stereotactische bestraling, kunnen we vroege stadia van longkanker goed behandelen. Ik zet graag mijn kennis in om de vragen over radiotherapie bij longkanker te beantwoorden.”

Wat doet de patholoog?

In het ziekenhuis krijg je allerlei onderzoeken om te kijken welke vorm van longkanker je hebt. Dat is belangrijk om te weten omdat de behandeling per soort kan verschillen. Zo wordt er ook een stukje weefsel (biopt) afgenomen. Dat weefsel wordt onderzocht door een patholoog. De patholoog test of je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor immuuntherapie. Ook kijkt de patholoog of je een vorm van longkanker (mutatie of translocatie) hebt waarbij de behandeling uit tabletten bestaat. Dit is doelgerichte therapie.

Lees alle gestelde vragen

Zoek vragen (per categorie). Ga naar alle vragen->>

Stel jouw vraag

Stel jouw vraag door het formulier hieronder in te vullen.

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]